Forums

Home » Liferay Portal » English » 3. Development

Combination View Flat View Tree View
Threads [ Previous | Next ]
toggle
amol sarang
Tomcat not running properly
March 8, 2012 9:25 AM
Answer

amol sarang

Rank: New Member

Posts: 10

Join Date: February 28, 2012

Recent Posts

Hi Everyone,

I am new in Liferay Portal. I have set environment variable properly .I have liferay tomacat bundle installed .But when i start the tomcat(double click on startup.bat) window opens and closes immadiately. Tomcat is not starting properly.
I am confused why this happens?

please guide me to start the tomcat server.

Thanks,
Amol
David H Nebinger
RE: Tomcat not running properly
March 8, 2012 9:32 AM
Answer

David H Nebinger

Rank: Liferay Legend

Posts: 7252

Join Date: September 1, 2006

Recent Posts

Open a command prompt and manually start the startup.bat. Any errors will be displayed and the window will not close automatically.
amol sarang
RE: Tomcat not running properly
March 8, 2012 9:51 AM
Answer

amol sarang

Rank: New Member

Posts: 10

Join Date: February 28, 2012

Recent Posts

Thanks a lot for quick reply David.I tried using command prompt . but i am facing the same problem.Tomcat window is closing immeadiately. still not able to start Tomcat.
i have to set.I have set:

Variable: JAVA_HOME
Value:C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_13

does we need to set the Classpath?or if what the value of Classpath?
or any other variables required.

Thanks in advance,
Amol
Hitoshi Ozawa
RE: Tomcat not running properly
March 8, 2012 3:33 PM
Answer

Hitoshi Ozawa

Rank: Liferay Legend

Posts: 7954

Join Date: March 23, 2010

Recent Posts

Check catalina.xxxx-xx-xx.log files under liferay-portal-6.1.0-ce-ga1\tomcat-7.0.23\logs

See if there is any errors there.
amol sarang
RE: Tomcat not running properly
March 15, 2012 10:45 PM
Answer

amol sarang

Rank: New Member

Posts: 10

Join Date: February 28, 2012

Recent Posts

Hi Hitoshi,

Sorry For late Reply.I have checked the logs directory but its empty.
and problem is still there.Not getting what the problem is.emoticon


Thanks,
Amol
Hitoshi Ozawa
RE: Tomcat not running properly
March 16, 2012 5:27 AM
Answer

Hitoshi Ozawa

Rank: Liferay Legend

Posts: 7954

Join Date: March 23, 2010

Recent Posts

Which version of Windows are you using? Are you running console in Administration mode?

Are you starting up Liferay by %tomcat%\bin\startup.bat
Anil Sunkari
RE: Tomcat not running properly
March 16, 2012 6:03 AM
Answer

Anil Sunkari

Rank: Expert

Posts: 386

Join Date: August 11, 2009

Recent Posts

Not a good idea .. but just try wether you are able to start the app after doing the below steps.

1) Goto environment variables
2) create "CATALINA_HOME" & set the path till tomcat folder
3) try it now.

Thanks,
Anil Sunkari
Hitoshi Ozawa
RE: Tomcat not running properly
March 16, 2012 6:49 AM
Answer

Hitoshi Ozawa

Rank: Liferay Legend

Posts: 7954

Join Date: March 23, 2010

Recent Posts

From the command prompt, enter the following:
java -version

If the version of java displays property, type the following:
echo %JAVA_HOME%
amol sarang
RE: Tomcat not running properly
March 17, 2012 4:16 AM
Answer

amol sarang

Rank: New Member

Posts: 10

Join Date: February 28, 2012

Recent Posts

Hi Anil,

Thank you very much for your reploy.
I already set CATALINA_HOME variable.But now the interesting thing is my Laptop had 512MB RAM.And when I run the startup.bat server was running for a while and system get restarted(some blue screen coming).So i have changed RAM to 2GB. And then when i run startup.bat its not starting the server.
So i reinserted 512MB of RAM and i have deleted sevencogs-hook folder from web-apps directory of tomcat.
And finally its starting the server properly.and I am able to see the Liferays home page.
But its too slow.I dont know whats the problem is(whether it is because of RAM or something else)

Anyway its working now.
Thanks a lot to all of you.

Thanks,
Amol
Anil Sunkari
RE: Tomcat not running properly
March 18, 2012 11:41 PM
Answer

Anil Sunkari

Rank: Expert

Posts: 386

Join Date: August 11, 2009

Recent Posts

Cool .. good to here this news & congratess .Yes you should have better ram configuration.Please refer the below url for exact requirements to work on liferay.

http://www.liferay.com/services/training/topics/portal-administrator-training (Look at bottome right corner box named as "Requirements")

I mean to say you can take this as reference atleast.
Regards,
Anil Sunkari
Hitoshi Ozawa
RE: Tomcat not running properly
March 19, 2012 1:29 AM
Answer

Hitoshi Ozawa

Rank: Liferay Legend

Posts: 7954

Join Date: March 23, 2010

Recent Posts

Open up Task Manager and look at the total physical memory to make sure you really have that much memory.