Apple’s iBeacon biedt kansen voor bedrijven

General Blogs June 13, 2014 By Ruud Kluivers Staff

Sinds de opkomst van de smartphone zijn er allerlei technieken bedacht om de echte met de virtuele wereld te verbinden. Denk aan QR-codes, NFC-chips en natuurlijk bluetooth. De nieuwe iBeacon-technologie van Apple is weliswaar een uitbreiding op bluetooth, maar wel een die een grote kans maakt om de harten van consumenten en bedrijven te veroveren. Reden temeer om de mogelijkheden alvast te verkennen.

Onze informatiebehoefte is groot en we willen bij voorkeur dat onze informatiehonger op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier wordt gestild. Dat is waar iBeacon om de hoek komt kijken. Deze kleine zendertjes kunnen in winkels, binnen bedrijven, op de beursvloer of thuis worden geplaatst. Vervolgens kunnen ze ervoor zorgen dat mobiele apparaten die bij de iBeacon in de buurt komen automatisch informatie te zien krijgen die op deze locatie relevant is. Zo kun je in een museum meer informatie krijgen over een bepaald schilderij of in de supermarkt de laatste aanbiedingen ontvangen. Met de Epicurious recepten-app kun je in bepaalde supermarkten in de VS zelfs live zien welke ingrediënten die je nodig hebt voor je recept daar in het schap liggen. En dit is slechts het topje van de ijsberg.

In-store marketing
Voorheen gebruikte bluetooth te veel stroom om de hele dag te gebruiken. Inmiddels bestaat Bluetooth Low Energy (LE), waarop de iBeacon-techniek is gebaseerd. Dit verbruikt veel minder stroom, waardoor bluetooth in principe de hele dag en dagen achtereen kan aanstaan om de gebruiker van dienst te zijn. Op dit moment kun je in Nederland eigenlijk alleen nog maar met iBeacon kennismaken in de Apple Stores, maar ik vermoed dat dit snel gaat veranderen. Het is namelijk een uitstekende tool voor in-store marketing, voor algemene informatievoorziening, maar ook voor zaken als draadloos betalingsverkeer enhome automation. Dit maakt iBeacon ontzettend interessant voor bedrijven, maar hoe lang zal het duren voordat zij dit in hun bedrijfsplatform geïntegreerd hebben?

Snelle implementatie
Hoe snel nieuwe technologie als iBeacon door bedrijven kan worden geadopteerd, merkte ik onlangs bij de organisatie van een bedrijfsevenement. Onze community-manager ontdekte dat onze webportal op eenvoudige wijze ondersteuning  voor iBeacon kan bieden, en ging hier zonder enige voorkennis mee aan de slag. Hij wilde namelijk proberen de techniek in onze event-app te integreren. Normaliter zou dit een lang en kostbaar proces zijn met softwareontwikkelaars, integrators en testers. Hij kreeg het echter met enkele standaard tools binnen een paar weken voor elkaar. Het resultaat is dat onze partners en klanten op het event nu draadloos via iBeacon-informatie naar hun mobiele devices gestuurd krijgen. Live-updates van het programma, standhouderinformatie en er worden zelfs polls geïnitieerd via de event-app. Uiterst modern, razendsnel geïmplementeerd en met veel potentie voor de toekomst.

Mobiele integratie
Het wordt steeds meer duidelijk dat mobiele apparaten de desktop overschaduwen. Als bedrijf moet je daar op voorbereid zijn door een webplatform te gebruiken dat daarvoor is ingericht met mogelijkheden als ‘responsive design’ en sociaal samenwerken. Daarnaast moet het een flexibel platform zijn, zodat bedrijfsapplicaties en processen, maar ook nieuwe technieken als iBeacon, snel en eenvoudig geïntegreerd kunnen worden. Volgens mij is dat noodzakelijk om je als organisatie blijvend aan te kunnen passen aan de razendsnelle technologische ontwikkelingen. Doe snel ervaring op met nieuwe technologie als iBeacon, zodat je er als eerste van kunt profiteren.

Deze blog post verscheen eerder op www.blogit.nl

Sociaal intranet verhoogt de effectiviteit van organisaties

General Blogs April 15, 2014 By Ruud Kluivers Staff

Bijna elke organisatie heeft wel een website die wordt gebruikt als visitekaartje en nieuwskanaal voor de business. Ook een intranet is zeker bij grote organisaties redelijk standaard. Helaas wordt een intranet vaak hoofdzakelijk gebruikt voor het zenden van informatie. Dat is een gemiste kans, want door sociale mogelijkheden toe te voegen, kan de effectiviteit van een onderneming enorm vergroot worden.

In de online wereld kun je praktisch niet meer zonder sociale netwerken. Iedereen is zakelijk en privé vaak op minimaal twee platformen actief en gebruikt die om informatie te delen, te overleggen en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Het is niet zo vreemd dat deze sociale netwerken vaak ook voor werk worden gebruikt. Eigenlijk is dat zonde, want door medewerkers een sociaal intranet te geven kunnen ze veel beter met elkaar samenwerken en kennis delen, waardoor de organisatie effectiever gaat opereren.

Meer dan een smoelenboek
Een van de grootste problemen van traditionele intranet-omgevingen is dat ze vrij statisch zijn. Ze zijn in feite een website voor intern gebruik, waarmee vooral informatie wordt gedeeld, maar weinig mogelijkheden zijn voor interactie of samenwerken. Het omvormen van een bestaand intranet naar een moderner ‘social intranet’ is echter niet zo eenvoudig. Het is meer dan enkel wat buttons toevoegen om berichten te delen op de bekende sociale netwerken. Een sociaal intranet moet een uiterst flexibele omgeving zijn waarin gebruikers wiki’s kunnen bijhouden, documenten kunnen delen, forums kunnen opstarten, blogs kunnen publiceren en net als op Facebook en LinkedIn timeline-berichten met hun volgers kunnen delen. Dat is iets heel anders dan een ouderwets intranet met een digitaal smoelenboek en een plat overzicht van de laatste interne en externe nieuwsberichten.

Integratie met de business
Een sociaal intranet moet medewerkers in staat stellen om op een uiterst flexibele manier met elkaar te kunnen samenwerken en informatie uit te wisselen. Natuurlijk mogen nuttige zaken als een smoelenboek en een nieuwsoverzicht niet ontbreken, maar het moet in de eerste plaats gaan om interactie. Dit vereist een dynamisch platform, waarin de nodige koppelingen en integraties zijn gelegd met de bedrijfsdirectory, het crm-systeem en andere relevante bedrijfsapplicaties. Het platform moet immers onderdeel zijn van de organisatie en geen losse informatiesilo worden. Ook moeten  gebruikersrechten goed geregeld zijn om teamsites te kunnen opzetten voor bepaalde werknemers en toegang tot bepaalde informatie in te kunnen perken. Dit maakt een sociaal intranet duidelijk een stuk complexer dan een standaard intranet, maar de business-case is snel gemaakt als een organisatie de voordelen ervan ervaart.

Betrokkenheid en interactie
Een sociaal intranet is een logische evolutie van de ouderwetse variant. Het motiveert werknemers om betrokken te zijn bij hun organisatie, omdat ze in zo’n omgeving meer kunnen doen dan alleen informatie consumeren. Het geeft ze de middelen om hun interne sociale netwerk te informeren, om kennis te delen en overleg te voeren. En ook niet onbelangrijk: dit alles gebeurt in een veilige, door de werkgever gecontroleerde omgeving. Bedrijven die investeren in een sociaal intranet zullen merken dat het zorgt voor een grotere betrokkenheid bij de organisatie en effectievere samenwerking. Geef je medewerkers de middelen in handen die interactie bevorderen, dan bereik je binnen maanden veel meer dan jarenlang informatie zenden in een ouderwetse intranetomgeving.

 

 

Deze blog post verscheen eerder op www.blogit.nl

Websites zijn mobiele portalen tot je business

General Blogs April 15, 2014 By Ruud Kluivers Staff

In e-commerce is de term ‘responsive design’ al een tijdje in zwang. De meeste online marketeers zijn er intussen van overtuigd dat de conversie van een webshop (ofwel: in welke mate een bezoek wordt afgesloten met een transactie) direct afhankelijk is van de mate waarin een webshop zich aanpast aan mobiele devices. Dit heeft grote gevolgen voor elk bedrijf dat potentiële klanten wil bereiken via zijn webplatform.

Volgens cijfers van ISM eCompany werd in de eerste helft van 2013 al 14,3 procent van alle online transacties van hun klanten gedaan via smartphone of tablet. Het aantal transacties via een desktop nam in de eerste helft van 2013 met 9 procent af ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Dat zegt veel over de bereidheid van Nederlanders om online te winkelen via een mobiele apparaat. En nee, dat is niet alleen van belang voor online retailers. Ook voor websites die niet voor directe verkoop worden gebruikt, is het van groot belang rekening te houden met de apparaten die bezoekers gebruiken. Volgens ISM eCompany komt 30 procent van alle websitebezoeken al via mobiele devices, en dat percentage loopt de komende jaren snel op.

Optimale ervaring
De cijfers uit de e-commercewereld liegen er niet om. Mobiel websitebezoek groeit wereldwijd met de dag en zal op een zeker moment de desktop overschaduwen. Voor elk bedrijf is de website de toegangspoort tot de organisatie en daarnaast zie je dat steeds meer organisaties commerciële activiteiten ontplooien via hun webplatform. Maar of je nu medewerkers en klanten informeert of informatie geeft over complexe IT-oplossingen, bezoekers verwachten een optimale gebruikerservaring voorgeschoteld te krijgen. Door websites te voorzien van responsive design, krijgt een potentiële klant of medewerker automatisch de optimale versie van de website te zien. Een high-res visuele ervaring voor tablets, een compacte versie voor smartphones en een volledige variant voor bezoekers die via hun laptop of pc komen.

Universeel platform
Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zijn website geoptimaliseerd heeft voor mobiele devices en al vrij snel responsive design toepaste, is One World. Tot deze luchtvaartconglomeratie behoren onder meer American Airlines, British Airways, Cathay Pacific en Iberia. De website fungeert als webshop voor vliegtickets van al deze maatschappijen en is daarnaast het informatiekanaal van de vier partijen. Zo is het momenteel een van de officiële websites die informatie publiceert over de vermiste Malaysia Airlines vlucht MH370. Naast de commerciële rol van een webshop moet One World dus ook voor nieuwsvoorziening toegankelijk zijn voor allerlei mobiele apparaten. De bezoeker krijgt automatisch de informatie gepresenteerd met een gebruikerservaring die aansluit op het apparaat dat hij gebruikt. Binnen milliseconden wordt dit herkend en past de website zich aan.

CMS of portal
Het is tegenwoordig relatief makkelijk om zakelijke websites door middel van responsive design ‘mobile ready’ te maken met behulp van een goede enterprise portal. Een portal is veel flexibeler dan een standaard CMS en biedt brede integratiemogelijkheden, opties voor zowel websites, intranets of extranets en bovendien wordt responsive design in zo’n platform voor al deze doelgroepen out-of-the-box ondersteund. De tijd is voorbij dat bedrijven jarenlang een statische website konden onderhouden, zonder dat dit commerciële gevolgen had. Een enterprise portal biedt de flexibiliteit die hedendaagse organisaties nodig hebben om snel te kunnen meebewegen met de markt. Het vereist echter wel dat bedrijven investeren in een platform dat hen voorziet van flexibele integratiemogelijkheden met hun back-end systemen, social media-ondersteuning en (mobiel) gebruiksgemak. Die investering is het in mijn ogen dubbel en dwars waard, want zonder een mobiele toegangspoort tot je organisatie, komen potentiële klanten geheid bij je concurrenten terecht.

 

Deze blog post verscheen eerder ook op www.blogit.nl

Stop Abusing Our Inboxes, Let's Go Social!

General Blogs August 21, 2013 By Ruud Kluivers Staff

We are drowning in a sea of email messages. Don't get me wrong I like email and can't do without. Email is great, it's quick, cheap, conveniently low threshold. Apparently it's a little bit to convenient for the sender, but when you are at the receiving end email becomes a monster that is getting harder and harder to control.  

Increasingly my inbox is overflowing with messages that don't belong there and I bet so is yours. So let's stop abusing email.

How? Easy!

1) Every message that you wouldn't put in an envelop you shouldn't email either. 

2) Don't polute the receivers inbox, like magic your inbox will start to shrink too.

3) Don't email documents, they replicate over and over and take up valuable storage space, instead publish documents in a repository and point your co-workers, if you must, to the location.

4) Anything that warrants a group discussion moves to a 'discussion forum'.

5) If you want to comment you are welcome, but please don't comment emails.

5) If you have a need to inform more than one person at a time about the same subject put the announcement up on a wall. This also frees you from 'forgetting' to inform a specific person.

6) Everything that's not confidential should be available to your peers, in a forum, wiki, knowledge base etc.

7) Email is not for discussions nor comments.

8) Don't hit 'Reply All' without evaluating the points above.

Seriously we need to change our behaviour for the reasons stated above but also because we need to tap into the collective knowlegde of our co-workers. Organisations cannot afford to have information and knowledge locked up in personal email inboxes and 'private' email exchanges.

We all know that email is broken. So the first thing to do is you are serious about cutting down email is to deploy Social Office!

Social Office is your saviour, it has a low threshold for peers to work together. Social Offiuce delivers instantly a repository for documents, discussion forum, wiki, blog, announcement 'wall', activity stream, chat box  and last but not least an availablility indicator. I invite you to do yourself and your co-workers a favour and check out Social Office. 

 

 

Open Data, a New Opportunity for the 'information' Industry?

Company Blogs July 2, 2013 By Ruud Kluivers Staff

This is an adaptation of a blog I wrote for Wolters Kluwer March 2011.

Everyone knows that data and information are subtly different things. Data is worthless unless it can be turned into information. General consensus says that data turns into information when it is analyzed, interpreted, enriched, redacted, linked etc. The moment data is touched by one of these processes, value is added and magically raw data becomes meaningful, and in the right context it can be extremely valuable too. Obviously those who manages to get access to, or produces raw data and masters the process of adding value, can build a business simply because people and their organisations are willing to pay for access to information at the right time and in the right format.

In the old days, before the world wide web, it used to be quite difficult and at times expensive to acquire and/or secure access to data. Still a number of companies mastered this very successfully. Additionally they were able to add value to the data, put it into a context and publish and distribute this information, and in most cases make it available for a (hefty) fee. For lack of a better word, we could call companies that build a business around these processes 'publishing companies'. Come to think of it some of the publishing companies were quite successful and mastered this process close to perfection while making a nice profit on the side.

Fast forward to today and take a look at your local record store, travel agent, insurance company, telecom operator, local news paper, trade journal, special interest magazine etc. do you notice anything? Disruption is happening due to the proliferation of the internet and business models are impacted all over the place. It is quite obvious that the publishing / media industry is not immune to this disruption phenomenon! Publishing companies are desperately seeking new business models, replacing their information = ink on dead trees models. I would argue they need to build platforms and bring high quality, granular services to market.  

Level playing field
It is a shown over and over again the internet takes down barriers of entry and drives transparency; it unlocks things that were difficult to get to, like for instance, government data. Without a doubt many publishing companies build a viable business on government data because they mastered the process of adding value, acquiring, and distributing the data. Chances are that the playing field will change in the not-too-distant future for a very simple reason: data will become more open and thus accessible to whoever wants to ‘play’ with it. To get you thinking about this I invite you to watch Tim Berners-Lee 2009 Ted presentation The Next Web of Open Linked Data. 

Open data all around
‘Open data’ is all information that is gathered and/or produced by government bodies and is available for re-use. The reasoning is that if it is produced and paid for with tax payers’ money there’s no justification to restrict access to it. There’s only one exception – data made available should not violate a person’s privacy. The nice thing about open data is that it is usually available conveniently in digital format and can be read by a computer. More and more municipalities  i.e. local governments decide to go open data as much as possible. Challenging developper to come up with services and apps that make use of this data. Interestingly, making money is allowed by cleverly using the open data in an App or a service; however no one will be allowed to have a monopoly on the data.

Challenge

Replicating what’s already available online in digital format by moving it to paper doesn’t make a lot of sense. This will force publishers, those who don’t add a lot of value to the raw material, to rethink their business models. Where is and what is the value add? This question should be on every publishers mind. What is the service you can provide that makes you stand out from the competition, which skills and platforms do you need? I can answer the platform question firmly and easily, Liferay Enterprise Portal has all the building blocks, so that is one less issue to worry about.

 

 

Is free of charge worth it?

Company Blogs July 1, 2013 By Ruud Kluivers Staff

 

Twenty years ago, June 1993, Adobe introduced its Acrobat software for creating and viewing electronic documents. I was one of the ‘lucky’ IT journalists to be invited by Adobe’s PR agency to attend the press conference in London. Remember this was before internet, the world wide web and MS Windows were well known. It was not unusual to fly around Europe and spend the better part of a day to attend a press conference that lasted less than an hour and a half. John Warnock, one of Adobe’s founders, introduced Acrobat, he painted a future where exchanging and distributing information was seemless due to the ‘portable document format’. 

 

It was clear during the presentation that Adobe’s ambition was to set a standard with Acrobat and the PDF file format just as they had done with Postscript, digital typefaces and thus kickstarted the Desktop Publising Revolution. The ambition was nothing short of fullfilling the promise of the 'paperless office'?

 

Acrobat 1.0 was orginally only available for the Apple Macintosh. Apart from the full fledged Acrobat application Adobe also introduced a small application by the name of Acrobat Reader. At the time there were no other applications that could read, create and/or edit the PDF format. Adobe had choosen to price Acrobat Reader at $50 per user.

 

After the press conference I asked Mr. Warnock if Adobe had considered to make Acrobat Reader available for free, my reasoning was that to speed up adoption of Acrobat and the PDF format the consumer shouldn’t be restricted. Mr. Warnock answered that Adobe had considered this but that they had came to the conclusion “ Software that is free of charge is worth what you pay for it”! While nowadays Portable Document Format (PDF) is known as an open standard for document exchange. The file format is used for representing two-dimensional documents in a manner independent of the application software, hardware, and operating system. That wasn’t the case when Adobe introduces it.

In hindsight we can conclude that the initial slow adoption of PDF as a standard was due to the $50 price tag of Acrobat Reader and thus the failure of Adobe's senior management to see the bigger picture. It was only after Reader became available free of charge that the true value of the PDF format was unlocked.

 

For a technology and/or platform to florish it is essential there are as little restrictions as possible that could hamper the adoption. Creating value is not about making a quick buck it is about giving, free of charge.

Showing 6 results.
Items 20
of 1